Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Norrmalmstorg

 

norrmalmstorg-detalj-ur-panoramabild-av-peter-gullers

Norrmalmstorg – Detalj ur panoramabild av Peter Gullers

Packartorget och Katthavet

”Norrmalmstorg är en mycket vital punkt i det moderna Stockholm och därför är det överraskande att platsen har en så kort och även färglös historia”, skrev Staffan Tjerneld i sin klassiker ”Stockholmsliv” år 1950. Och han fortsatte: ”Den är helt enkelt en uppkomling, utan att man därför behöver lägga något nedsättande i ordet. Nej, den är precis som en duktig affärsman som från ett mycket blygsamt ursprung arbetat sig upp till en solid och aktad ställning”.

Under det dryga halvsekel som har gått sedan detta skrevs har mycket hänt. Torget har fått en ansiktslyftning så att en gammal stockholmare har svårt att känna igen sig. Rader av lindar, kastanjeträd, bänkar i ek och granit, fyra stycken tio meter höga, svarta och guldbronserade kandelabrar och mitt på torget tre röda granitpelare med rinnande vatten, symboliserande Baltikums frihetskamp och ett minne av sjuttionio måndagars protestmöten.

En del har försvunnit. Gamla Mea är borta. Liksom Skomans, som ersatts av McDonald´s. Men Nessims mattaffär finns kvar på hörnet mot Berzelii Park. Flygbolagens och bankernas skyltar dominerar husfasaderna.

Det gamla Norrmalmstorg var i sanningens namn inte mycket att skryta med. Många guideböcker glömde helt bort det. Men 1973 intrffade en förändring. En bank rånades. Gisslan togs. Norrmalmstorg blev plötsligt internationellt känt. I en Stockholmsguide på Internet heter det: ”Norrmalmstorg is a square in central Stockholm. The square is famous for being host of the Norrmalmstorg robbery which fittingly gave name to the Stockholm syndrome”. Fenomenet var välbekant för psykiaterna. Det är inte ovanligt att gisslan solidariserar sig med sina fångvaktare gentemot belägrarna. Nu fick det ett namn, ”Stockholmssyndromet”.

En gång, för alls inte länge sedan var Norrmalmstorg rena skamfläcken. Hit förde Östersjöfiskarna sin saltade fisk för att besiktigas och ompackas. Ännu vid mitten av 1650-talet kunde båtarna gå ända upp till Smålandsgatan, men utfyllnaden av viken pågick Dels skedde det planmässigt i enlighet med den pågående omdaningen av staden, dels något oberäkneligt. Här tömdes sopor, latrin och allsköns avskräde utan någon egentlig kontroll. Besökare fann stanken i det närmaste outhärdlig och läkare varnade för epidemier. Den inre delen av Packartorgsviken fick i folkmun namnet Katthavet.

Kopparmatte och Trähästen

packartorget-ar-1807-med-kopparmatte-och-trahasten-jacob-mork

                         Packartorget år 1807 med Kopparmatte och Trähästen – Karikatyrteckning av Jacob Mörk

Hit flyttades på 1700-talet straffredskapen från Stortorget, Trähästen och Kopparmatte med ”kåken”. En ogift havande kvinna kunde straffas för sin synd vid skampålen. En dräng som skottat över snö till grannens tomt kunde få rida på Trähästens vassa rygg med tyngder bundna vid fötterna.

Vid mitten av 1800-talet var det osunda Katthavet äntligen utfyllt och Berzelii Park började ta form. Kopparmatte hade då sedan länge flyttat till Träsktorget, ungefär vid Karl Staafs park vid Eriksbergsplans sydända. En nybliven tomtägare vid Packartorget anhöll om att torget måtte få ett mindre belastat nam. Det blev Norrmalmstorg, som tidigare hade varit namnet på Gustav Adolfs torg.

I början av 1890-talet sökte sig det unga innefolket till Jones Grill i f d OKO-bankens hus. Där uppstod ”grilljannen” i kort kavaj, halsjärnskrage, bredrandiga, säckiga byxor och gula skor. På Berns besjöngs han av Sigge Wulff:

”Vill ni se/Kalle P?/Så ödmjuka tjänare!/Jag det är/fast man plär/kalla mig herr Egenkär.”

norrmalmstorg-realisation-hos-holmbloms-1928

Bilden t h: Realisationskö vid Holmbloms kappaffär 1928

När Holmbloms kappaffär i början av seklet flyttade in på Hamngatssidan var det ett tecken på Norrmalmstorgs höjda status. Några år därefter kom modemagasinet Leja. När butikerna reade sträckte sig köerna av damer nästan ända ner till Nybroplan.

I det begynnande 30-talet reste sig Citypalatset i marmor och glas och rostfritt stål på den västra sidan. Ivar Tengbom var arkitekten.

Mitt på torget fanns då redan ett par moderniteter, underjordiska ”kabinett”. Fast det dröjde ganska länge innan stadens styresmän insåg att även kvinnor kunde behöva en bekvämlighetsinrättning.

Stanken som en gång förpestade det gamla Packartorget är helt försvunnen. Över dagens Norrmalmstorg vilar endast en doft av avgaser från de tusentals bussar och bilar som varje dag passerar.

11 svar to “Norrmalmstorg”

 1. Lars-Erik Helin said

  Hej! Har ni fler bilder/uppgifter om Holmbloms Kappaffär. (Min morfar, Carl Kindström, var chef där under börhan av 1900-talet.) Mvh L-E Helin

 2. Hej.
  Vilken guldgruva jag hittade när jag fann din sida!
  Jag är senior dokumentärfilmare och lokaljournalist i Sollentuna efter ett arbetsliv i public service tv och uppdragsproduktion.
  Jag surfade runt för att hitta bilder från Sollentuna på 20-talet och hamnade av någon anledning hos dig.

  Sedan flera år researchar jag på en fantastisk historia som handlar om en ryskfödd, till tyskland utvandrad dansare. Hon hette Lilian Karina och flydde från Tyskland till Sverige 1938. Hon har skrivit en fantastisk självbiografisk bok med massor av intressanta fakta och personuppgifter. Jag är särskilt intresserad av det hon skriver om Sverige och Stockholm under kriget.

  Hon och hennes man bodde när de anlände till Sverige på ett hotell vid Norrmalmstorg. Hotell Serena, ska det ha hetat. Jag har googlat. Hittar inget. Är på väg till Säkerhetspolisens arkiv (öppna efter 50 år) eftersom jag – om uppgifterna i boken stämmer – undrar om inte man hade en koll på det hotellet före och under kriget

  Har du tips om hur jag ska kunna hitta stället. Jag har inte varit på Stadsmuséet ännu.

  Bosse Wanngård

 3. Bäste Thorleif,
  ”Makterna” måste vara inblandade i att jag i detta väldiga cyber space kommer till en person som inte bara träffat Lilian Karina, utan också skrivit om henne.
  Det skulle vara rysligt intressant att få göra en tv-inspelad intervju med dig. I första hand för att dokumentera det du har att berätta om anknytningen till Lilian Karina, men gärna också vidare om all den nutidshistoria du upplevt, har varit och är en del av. Spännande!

  Jag kom in i branschen via Vicke Malmström, Braffe, Gunnar Tingsvall, Åke Malmström och resten av gänget på Stocken/AB:s pressfoto. Sommarjobbade där 50 och 51. In i filmen via filmfotografen Sven Thermaenius OCH ett sällsamt mellanspel som B-foto på ”Åsa-Nisse på nya äventyr” och ”Flottans Muntergökar” – sedan blev det tv och eget företagande.

  • hellbom said

   Hej,

   Så mycket mer om Karina har jag inte. Det var i hennes dansinstitut på Sturegatan vi träffades. Det bör finnas med i telefonkatalogen och Röda boken för 1943-44. Dina fotografkompisar kände jag alla och Åke jobbade jag ihop med. Jag gör mig inget i TV, skriver bättre än jag pratar. Men jag svarar gärna på frågor om jag kan.

   Hälsn

   Thorleif

 4. Hej,
  Ja, dansinstitutet skriver hon förstås en hel del om i sin bok ”MITT LIV I RÖRELSE”. Jag har haft ”karinaprojektet” vilande en stund, men fick nu inspiration att ta ner det från hyllan. Jag återkommer tacksamt med frågor när jag når mina researchmappar.

  Hälsningar
  Bosse W

 5. Hej Bosse Wanngård!

  Jag lägger mig i! Om Du vill veta mer om Lilian Karina så kontakta min k. syster Brittmarie Werner-Jondal som kände Lilian K väl. Brittmarie var under många år Danspedagogförbundets ordförande och började sin karriär som Holger Rosenkvists assistent (har skrivit en bok om honom: ”Får jag lov?”) och balettdansös på Riksteatern (Vita Hästen m.fl.)
  Mvh
  MATS WERNER

  PS: Undrar om vi inte mötts på livets irrvägar. Jag är bror till Lasse W (jazzpianast), bror till Karin Ellhammar och kusinson till Din kollega salig Gösta W. DS

 6. Bosse! Betr. Hotell på Norrmalmstorg. I Citypalatset funkiskomplex fanns Hotell Stockholm en gång i tiden. Det kan inte vara länge sedan det försvann för det finns fortfarande på vissa söksajter.
  Känner Du Lasse Holmqvists första fru Ann-Marie (om hon ännu är i livet) så kanske hon kan hjälpa Dig på traven. Hon och Lasse hade under många år ett övernattningsrum på ett hotell vid Norrmalmstorg innan de började logera hos mina föräldrar.

 7. Mats,
  Tack för synnerligen intressanta uppgifter. Hotell Serena vid Norrmalmstorg är fantasieggane försvunnet…. Googling ger ingenting. Lilian K anger Norrmalmstorg som adress, men kan möjligen haft adress och ingång från Smålandsgatan eller Biblioteksgatan eller Hamngatan. SERENA är i alla fall namnet och min plan är att via Stadsmuséet och Säkerhetspolisens öppna arkiv (allt öppet efter 50 år) hitta fram. ”Stockholms-delen” av Lilians life story tillför svensk nutidshistoria förtroliga uppgifter om förträngda förfärligheter bland höga herrar och manipulativa damer i försvar, förvaltning och politik – och till och med fackföreningsrörelse. Korruption och kameraderei tar gestalt i stockholmsnattens depraverade fester där allt är till salu.
  Om livets irrfärder.
  Det verkar sannolikt att våra vägar korsats. Min favoritmorbror hette Stig ”Stickan” Holm, pianist och under många år kapellmästare hos Thore Ehrling. Min far var kyrkoherde i S:a Clara (1950-1957) och vi bodde vid Klara Östra Kyrkogata. Vi flyttade från Ingarö lilla kyrka till Claradomen. Raggen reste sig på rygg och armar när organisten Martin Johansson öppnade luckorna för ”fullt verk” i postludiernas sista takter. Hugo Hammarström var körledare. Pappa Torsten älskade musik och spelade lite fiol. Jag tror han hade en fin tid tillsammans med Martin och Hugo.

  Tack för tipset om din syster. Självklart tag jag kontakt och skyller på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: