Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Spinn vidare

Posted by hellbom på 62011000+01:0006b+01:00sön, 26 Jun 2011 04:50:02 +0100 26, 2007

Marta Britas antavla är lång. Hennes anfader är Gjurd Bodakarl som vid slutet av 1200-talet uppförde det första pilgrimshärbärget i Stugun. Jag har skrivit om honom tidigare här i bloggen. I flera generationer var hans ättlingar stugukarlar tills Gustav Vasa 1527 införde kyrkoreduktionen och pilgrimsfärderna till Nidaros upphörde. Därefter var ättlingarna gästgivare i flera hundra år.

Medan Anna Britas antavla är klar och tydlig är det inte lika lätt att komma åt hennes make Olof Olofsson. Hans far var Olof Ersson/Eriksson, född 1781 – men var är vi inte riktigt säkra på. Enligt Erik Hellbom var han född i Edsele, men det tror jag inte på. Troligen var han född i Jämtland, men vilka hans föräldrar var vet vi inte. Släktforskaren Martin Bergman har finkammat de östliga Jämtlandssocknarna utan att hitta något. Olof deltog i kyrkobygget i Edsele 1799 – han var då bara 18 år.

Hans blivande hustru och hennes anfäder var släkt med den framstående kyrkobyggaren Pål Persson. Något släktskap med Olof har hittills inte påvisats.

Till sina byggen anlitade Pål Persson naturligtvis de bästa snickarna i Jämtland och Ångermanland. Låt oss anta att Olofs far, Erik NN, var snickare och tog med sig sonen som hantlangare till Edsele. Han kanske kan återfinnas på Pål Persson lönelistor. Det här är möjligen en tråd värd att spinna vidare på.

Annonser

Ett svar to “Spinn vidare”

  1. Lovade hälsa Dig från Din f.d. fränka Ellen Rasch-Lindqvist. Vi sprang på varandra på Kungsholmstorg (tvärs över från 10an) och när vi pratat systrar och gamla Mamma en stund kom jag på att fråga om det Raschska namnet som jag ju sett på Din blogg.
    Ha det gott!
    MATS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: