Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Moses i vassen

Posted by hellbom på 52010000UTC05bUTCFri, 21 May 2010 14:06:06 +0000 26, 2007

Den här historien handlar om ett par av mina släktingar som var kykoherdar i Kristdala utanför Oskarshamn på 1600-talet.

På kvällen den 9 augusti 1633 hade kyrkoherde Bertil Duraeus och hans åttaårige son Johannes besökt en granne i Systertorp och rodde hemåt över en sjö som de kallade för ”gölen”. Mitt på sjön fick den gistna ekan en svår läcka, vattenfylldes och sjönk. Kyrkoherden började simma mot land och bogserade sonen framför sig.

Men när de nådde strandkanten var han så utmattad att han inte orkade ta sig i land utan sjönk ner i dyn och drunknade. Pojken blev liggande i vassen, där han senare på kvällen hittades av några bybor och blev återpplivad.

Efter en tid fick han en styvfar, även han en kyrkoherde. Han tog studenten 1648, blev prästvigd 1654 och 1670 stod han som kyrkoherde i sin fars predikstol i Kristdala. År 1387 avancerade han till prost.

Men hans liv fick inte ett lyckligt slut. Under de sista 20 åren var han och hans hustru så svårt alkoholiserade att de inte kunde ta sig ur sängen och han kunde naturligtvis inte upprätthålla sin tjänst. Han dog 1708.

Om detta lär det berättas i en bok av Sven Bankeström som heter ”Från flydda tiders Kristdala och Tunalän”.

Mitt släktskap med Johannes ser ut så här:

Johannes Bartholdi Duraeus är mormors morfars farfars morfars morfars mormors mormors farfars farfars brorsdotters dottersons dotterdotters sonsons dotterdotters son till Gunnar Thorleif Hellbom.

Annonser

3 svar to “Moses i vassen”

  1. Puh! När jag fick plinget om Ditt nya blogginlägg tänkte jag: har han nu hittat släktförbindelser till Moses också! Det verkade ju inte otroligt!
    Ha en skön helg!
    MATS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: