Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Prins bland slavar

Posted by hellbom på 52010000UTC05bUTCWed, 19 May 2010 14:08:30 +0000 26, 2007

I juni år 2007 var det premiär i Cincinnati, Ohio på en film som hette ”Prince Among Slaves”. Den handlar om en slav som arbetade i 40 år, från 1788, hos bomullsodlaren Thomas Foster i Natchez, Missisippi.

Han hette Abdulrahman Ibrahim Ibn Sori, född i Timbo, Guinea 1762. Han var prins i sin stam. Han studerade i Timbuktu och blev ledare för en av sin fars divisioner. När han återvände efter ett slag råkade han i bakhåll och såldes till slavhandlare. Han var då 26 år gammal.

I Natchez, Miss. köptes han av bomullsodlaren Thomas Foster och efter en tid blev han förman på plantagen. År 1794 gifte han sig med Isabella, en annan slav. De fick fem söner och fyra döttrar.

Tack vare sin kunskap om bomullsodling i Afrika införde han en lång rad förbättringar. Han fick tillstånd att anlägga en grönsaksträdgård och sålde sina produkter på torget i Natchez. Vid den här tiden träffade han dr John Cox, en gammal bekant från Timbo, där Cox hade bott i ett halvår medan han återhämtade sig från en sjukdom. Cox bad Foster att sälja Ibrahim till honom så att han kunde återvända till Afrika, men Foster ansåg att han var alltför värdefull för plantagen.

År 1826 skickade Ibrahim ett brev till sina släktingar i Afrika och beskrev sin situation. En journalist fick reda på det och skrev om det. Sultanen av Marocko läste artikeln och tog kontakt med den amerikanske presidenten John QuincyAdams och bad honom se till att Ibrahim blev frisläppt. Och genom påtryckningar från Washington frigavs han av Thomas Foster som inte begärde någon ersättning.

Det följande året ägnade sig Ibrahim och Isabella åt att samla in pengar så att de kunde friköpa sina barn. Därefter reste de till Liberia. Efter fyra månader drabbades Ibrahim av en febersjukdom och dog, 67 år gammal. Sin barndomsby Timbo fick han aldrig återse.

Såvitt jag vet har filmen ”Prince Among Slaves” inte visats i Sverige. Det är kanske något för TV.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: