Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Husbandman

Posted by hellbom på 52010000UTC05bUTCSun, 16 May 2010 12:02:54 +0000 26, 2007

Christopher Foster, som utvandrade till Amerika 1635, känner jag mig särskilt befryndad med. Vi är båda ättlingar till Rurik i Novgorod, hans farfars far var Roger, som dödade de två pojkarna Karr och flydde till London.

Christopher kallar sig själv ”husbandman”. Det är en medeltida benämning för bonde. Han tillhörde den puritanska församlingen och alla de 220 ombordvarande på ”Abigail” (bilden) är puritaner. Målet för resan var Lynn, norr om Boston som var en puritansk koloni. Det är lite skiftande uppgifter om resan. Den sista engelska hamnen sägs vara Plymouth, som man lämnade den 1 augusti. ”Abigail” påstås ha kommit till Boston den 8 oktober 1635. I så fall måste man ha anlöpt andra amerikanska hamnar desssförinnan. En smittkoppsepidmi hade brutit ut ombord men ingen av familjen Foster tycks ha varit drabbad.

I Lynn tilldelades Christopher 60 acres land. En acre motsvarar ungefär en fotbollsplan. Lynn är känd som garvarstaden och har länge haft stora skoindustrier. En Foster blev också garvare. Christopher ägnade sig tillsammans med sin bror Thomas som kom över 1637, mest åt boskapsskötsel och fåravel. I Hempstead kallades deras egendom ”Foster´s Meadow”. Från 1650 är han emellertid stadsbo och ledamot av stadsfullmäktige i Southampton.

Historien är långt ifrån slut här.

Jag ser på en norsk sida att en resa med segelfartyg mellan Christiania och Quebec tog i snitt 51 dagar, men det hände att det kunde ta så lång tid som 101 dagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: