Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Familjen Foster

Posted by hellbom på 52010000UTC05bUTCTue, 11 May 2010 14:42:25 +0000 26, 2007

Det har inte blivit så mycket skrivet på sistone för jag har ägnat mig åt släktforskning. Jag har länge tänkt berätta om mina fynd, men så gör jag spännande upptäckter och måste fortsätta  mitt spanande.

Nu ska jag i alla fall försöka skriva om familjen Foster. Jag har följt dem från vår gemensamma anfader Rurik från Roslagen i Novgorod på 800-talet till dagens datum i Southampton, Long Island, N.Y.

Om Rurik vet vi inte så mycket. Några spår i Roslagen har man inte funnit. Han bosatte sig först i Aldeigjuborg –  Staraja Ladoga – som var ett handelscentrum för svenska vikingar redan på 700-talet. Många fynd från den tiden gjordes vid utgrävningar 2002. Efter några år fortsatte han ett femtontal mil österut och anlade Holmgård, som blev Novgorod – den nya staden.

År 875 – eller möjligen 877 – föddes sonen Ingvar. Rurik var då en bra bit över 70 år, om man ska lita på de här uppgifterna. Ingvar har gått till historien som Igor I av Kiev. Två gånger intog han Konstantinopel. År 945 blev han mördad då han försökte driva in skatt från drevlianerna.

En arabisk krönikör som besökte hans hov har beskrivit de skandinaviska vikingarna: ”De var som palmträd, blonda och rödlätta”. Men han förfasade sig över deras snuskiga hygien och offentliga sexualitet.

År 1019 gifte sig Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, 18 år gammal, med Jaroslav ”den vise”. De fick tio barn. Fyra döttrar blev drottningar.

Mot slutet av seklet befinner vi oss i Vermandois i Frankrike, där Ingegerds sonsöner Hugh och Philip diskuterar om de ska delta i det första korståget. Hugh ger sig iväg men flera av hans fartyg går under i en storm på Adriatiska havet och han kommer aldrig fram till Palestina.

Vi följde med Vilhelm Erövraren till England och under flera generationer levde släkten sedan i England och Skottland. År 1432 möter vi för första gången namnet Foster, när Thomas gifter dig med 16-åriga Joan de Elmedon. Namnet kommer från ”forester” – skogvaktare.

I början av 1600-talet emigrerade de första Fosters till Amerika och hamnade i den engelska kolonin Jamestown i Virginia. Min familj gick ombord på fartyget ”Abigail” i London på försommaren 1635. Målet var Lynn i Massachussets, som de anlöpte den 16 juni. De stannade där i sexton år, varefter de flyttade till Southampton på Long Islands yttersta udde, där släkten bor än i dag.

Det var en ung familj som lämnade England. Christopher var 32, hans hustru Francis 25, Rebecca 5, Nathaniel 2 och John bara ett år gammal.

Såvitt jag förstår var Fosters huvudsakligen bönder. Men de hade också andra sysselsättningar. John Foster III, 1695-1762, hade bland annat ett garveri och flera ospecifierade industrier. Samt en lantgård. I sitt testamente får hans hustru bostadshuset och en ko, James, Samuel och John får mark. Samuel får också hans bössa och John hans promenadkäpp. Josiah får också land, en oxe, en kärra och en plog. En dotter får en bra ko. Något större jordbruk kan det inte ha varit. Om garveriet nämns inget.

Den 25 mars 1827 föddes Josiah Foster. 19 år gammal gör han sin första resa med valfångstfartyget ”Concordia” och utanför Nya Zeelands kust skriver han ett brev hem till föräldrarna. Med tiden blev han sin egen. Under åren 1858-1861 var han kapten på ”Ontario” med hemmahamn i New Bedford, åtta mil söder om Boston, känd som ”Valstaden”. Från Hawaii skriver han ett par brev till sin bror.

Så närmar vi oss nutid, när namnet Foster försvinner och ersätts av Topping, Halsey och Barbour.  Alan Halsey är pilot i United Airlines, William är historielärare, David är snickare och Matthew arborist. Det finns en hel rad små barn som ännu inte har börjat skolan. De bor alla i trakten av Saouthampton, där släkten funnits i snart 400 år.

Jag undrar om de har en aning om Rurik, Baldwin I, Hugo Capet och korsriddarna, som är deras anfäder. Ingegerd Olofsdotter har de säkert aldrig hört talas om.

Annonser

5 svar to “Familjen Foster”

  1. Jag vill inte på något sätt överdriva. Men det här verkar vara en bättre historia än Jan Guillous berättelse om Arn. ”The Fosters”, skulle berättelsen kunna heta. Ett förslag från mig, det är ju så modernt med amerikanska/engelska titlar. Familjen Foster, skulle också vara bra, men då förstår man inte varifrån familjen kommer ifrån. ”Rurik från Roslagen” kanske…….
    Bästa hälsningar Martin bergman

  2. Hoppas verkligen på en fortsättning! Hur länkas Rurik med Jaroslav?

  3. Janne said

    Otroligt. Mer, mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: