Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Den gåtfulle Jakob Loper

Posted by hellbom på 32010000UTC03bUTCSat, 20 Mar 2010 14:59:08 +0000 26, 2007

Eleanor Roosevelt har svenska anor – liksom presidenterna Bush. Deras anfader heter Jakob Loper, född i Stockholm 1621. En källa säger att han var född redan 1616, den 25 februari.

Han blev sjökapten och anställdes av Holländska Västindiska Kompaniet. År 1642, eller möjligen något senare, flyttade han till Nya Amsterdam på södra Manhattan, som holländarna köpt av indianerna för en handfull pärlor. En tid var han befälhavare på ett holländskt krigsfartyg, men i början av 1640-talet seglade han på Curacao.

År 1647 gifte han sig med Cornelia Melvyn, vars far gav dem ett litet tvåvåningshus i Broad Street. Jakob döptes i baptistkyrkan den 25 oktober året därpå. De fick två barn, Joanna (Janneken) och Jacobus (James). Jakob fick inte leva länge, han dog någon gång mellan 1651 och 1653 och hans hustru gifte strax om sig med den förmögne Jacobus Schellinger.

Men det är något mystiskt med Jakobs dödsfall för i början av 1680-talet  framträder ”den gamle Loper”. James var vid tillfället bara 32 år och kan knappast kallas gammal. En källa antyder att Jakob inte avlidit på 50-talet utan valt att försvinna. En annan källa uppger att han levde till 1717.

James och hans styvfar bedrev med stor framgång valfångst vid Cape Cod.

Janneken gifte sig med en svensk, Jan Davidsson, men när han dog efter några år gifte hon om sig med Hendrick Beekman och blev anmoder till en lång rad berömdheter.

Det skulle vara intressant att få veta något om Jakobs svenska anfäder – och han hade väl släktingar som blev kvar i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: