Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Den första glassen

Posted by hellbom på 52009000UTC05bUTCMon, 11 May 2009 04:33:14 +0000 26, 2007

SpumoniI en kommentar berättar Martin Bergman att han åt sin första glass 1949, när han var sju år gammal. Det var på Krukmakargatan på Söder, där en konstnärinna vid namn Olga Lundholm ställt upp ett stånd utanför sin port, där hon sålde hemmagjord glass. I min barn- och ungdom gick jag säkert förbi där hundratals gånger, men det var på 30-talet och då hade Olga tydligen inte inlett sin kommers. Jag måste tänka efter när jag åt min första glass. Det måste ha varit när vi bodde på S:t Eriksgatan 12. Uppe i hörnet av Hantverkargatan fanns då som nu en kiosk. Där köpte vi små glassbåtar, som kostade 2 1/2 öre. Kan det vara möjligt? Fanns det en halvöring 1928?

 Det kan också vara på Mörkö, där vi blev bjudna på kungens glass. En gång varje sommar kom Gustav V åkande från Tullgarn för att äta middag på Hörningsholm. Duktiga kokfruar från bygden hade kallats in för att hjälpa till i köket. En av dem var gammelmor i Nilsborg, Hermans mamma. Efter avslutad middag skjutsades hon hem i grevens bil och kom över till oss med en ishink full av glass som hade blivit över.

En av min ungdoms glassfavoriter var en chokladpinne som hette Puck. Förgäves har jag sökt efter de italienska glassarna spumoni och tortoni, som jag lärde känna i New York i början av 40-talet. “De bästa i världen”, påstod försäljaren.Tortoni Det påstod också pizzabagaren om sin produkt. I Hornstull hade vi en egen glass. Mengis hette den, tillverkad av familjen Mengarelli på Bergsundsgatan. De hade kommit till Sverige som stuckatörer men på somrarna gjorde de glass.

Vi var bättre på att möta våren och sommaren förr.Årets första glasstånd dök väl upp kring 1 maj. Kåporna på drikcsfontänerna togs bort. Spårvagnen till Djurgården hade öppet släp, poliskonstaplarna satte vita kapell på sina uniformsmössor. Och barnen började med halvstrumpor.

Skriv gärna ner era glassminnen i kommentaren här nedan.

Annonser

7 svar to “Den första glassen”

 1. Just hemkommen från La Bella Italia (Hälsningar från Bobby Hommerberg! Rapport på min blogg om några dagar) där jag med stor tveksamhet ”avnjöt” en glassbägare med två ”kulor” för 36 KRONOR på torget i Perugia.

  Det var annat än min barndoms Pipersglass – eller som det egentligen hette Ciprians. Annars skulle jag tro att min första glass bör ha intagits på kajen i Vaxholm.

  Må väl!
  MATS

 2. Puckstång…endast 50 öre 1967. Mmmm så god den var. Fanns i både vanilj och jordgubb men båda var favoriter. Jag minns att stortrumma 1:10 kr också var en himla god glass och så fanns storstrut för 1:25 kr. Inte så ofta man åt glass men så gott när vi väl fick köpa varsin. Top hat finns visst numera igen men det var helt klart godare förr.

  Kika på denna länk o klicka sen på nostalgi o välj årtal, se om du känner igen några glassar. http://www2.gb.se/index.asp

 3. Glassen som Olga tillverkade egenhändigt hemma i sitt kök var underbart god. Kanske det var för att det var den första. På äldre dagar, dvs 1970-talet kunde jag äta hur mycket glass som helst. Jag hade två kompisar som jobbade vid ”blandningen” för Trollhätte-glass som låg i Nacka. Jag var uppe hos kompisarna ibland och provsmakade. Trollhätte-glass köptes upp av GB-glass och flyttade sin produktion till Flen. Kanske det var drottning Juliana i Holland som låg bakom affären. Hon ska visst vara storägare till Unilever som äger GB. Min favoritglass då var 88:an som Trollhätte-glass tillverkade. 2009 har jag ännu inte köpt någon glass. Det har inte varit de bästa glassdagrna än.
  Martin B

 4. Jag har ett minne till kring glass ifrån barndomen. Året var 1951 och jag var på barnkoloni på västkusten.Kolonin låg i närheten av Kungsbacka och orten heter Norrbyvalda. Vi åt mycket glass den sommaren. Glassen var inslagen i ett papper med staniolöverdrag på utsidan i olika färger. Glassen var inte det mest intressanta utan det var staniolöverdraget som man lätt kunde riva av. Överdraget samlade vi på och gjorde bollar av. Den som åstadkom den största bollen i samlingen blev väldigt populär. Glassköpare kunde kasta omslaget lite hur som helst i naturen. Vi barn tog reda på allt vi såg kringkastat och sparade staniolet till våra bollar. Man kan väl lätt påstå att vi samtidigt fungerade som renhållare där i Norrbyvalda.
  Martin B

 5. Marianne Andersson said

  Den allra första glass jag smakade avåts 1952 på midsommaraftonen. Vi hade fått ett kylskåp med isfack i vår lägenhet, en lägenhet som Vattenfall tillhandahöll sina anställda vid kraftverket där vi då bodde. Mamma hade gjort glassen i en form med en insats som gjorde att glassen kunde serveras i kuber. Glassen bestod av kokt grädde, vaniljstång och socker som hälldes i formen och fick frysa under ett antal timmar. Jag kan ännu minnas smaken på tungan och konsistensen som liksom knastrade av iskristaller……….. Ett underbart barndomsminne.

 6. Anders said

  Under 50-talet var familjen många sommarveckor i ett hus vid en sjö i Småland. Midsommardagen firandes, tillsammans med en lokal baptistförsamling, på en stor gård. Efter midsommargudtjänsten i en lövad magasinsbyggnad, serverades kyrkkaffe och hemgjord jordgubbsglass. Jag minns lite av förberedelsen av glassen, med isblock och en speciell maskin av trä och metall, där glassen vevades runt under nedfrysningen. Det var en underbart god glass!

 7. Till min ovanstående kommentar kan läggas att Rättviks Glass öppnat en glassbar i Strängnäs. Där anser man att en kula är vad som fyller en medelstor papperbägare! Jag har med andra ord nu lärt mig att beställa bara en kula men be att de tar hälften av en sort och hälften av en annan! Det går också bra!

  Vi var nyligen där med barnbarnen och åt alla jättebägare. Det gick på 120:- för fem!

  Kan varmt rekommenderas för dem som ännu har sin första glass outforskad! Men givetvis även för redan inbitna glassälskare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: