Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Författare på Söder – kap.4

Posted by hellbom på 32009000+01:0003b+01:00sön, 29 Mar 2009 15:01:14 +0100 26, 2007

sista-styverns-trappor

Barndomen

De böcker som intresserar mig mest är barndomsskildringarna, eller rättare sagt barndomsminnena. I barndomen är blicken skarp och klar och sinnet för detaljer stort.

Från Söder finns det en lång rad barndomsskildringar: August Blanche, Tora Dahl, Erik Asklund, Harry Ahlberg, Harry Kullman, Irja Browallius, Rudolf Värnlund, Martin Koch, Stig Dagerman, Stig Claesson, Niklas Rådström, Gustaf Rune Eriks, Vilgot Sjöman, och överraskande nog Olle Hedberg. Säkert finns det ännu flera.

Just nu kom jag på Bellman. Som tonåring söp han sig full hos holländske ministerns son på S:t Paulsgatan och tröstades av mamma.

Men låt oss börja med Blanche. Han är ju mest känd som Klaras berättare, men det vilda och dramatiska i Söders natur tilltalade honom. ”Första älskarinnan” börjar med ett våldsamt slagsmål på kanten av Skinnarviksberget. I den boken har han en formlig kärleksförklaring till Söder, som är en frisk och sund och hälsosam stadsdel. Men hans mest kända bok är ”Flickan i Stadsgården” med det vilda skolpojksslagsmålet mellan klaristerna och katrinisterna i Sista Styverns Trappor (Se bilden ovan). Om Söder får vi inte veta så mycket annat än att trapporna som slingrar sig uppför bergväggen är branta och att träbron därnedanför är så smal att det är lätt för en störtad kämpe att hamna i Saltsjöns svalkande famn. I dag går trapporna bara mellan Stigbergsgatan och Fjällgatan.

På halva vägen kan man ta en paus och gå in i Anna Lindhagens lilla täppa, sätta sig på bänken under trädet och beundra utsikten ner över Strömmen.

anna-lindhagens-tappa2Söder är inte bara en hälsosam stadsdel, den är också farlig, bebodd av sjömän, sotarpojkar, fulla hantverkare och vildsinta busar. Katarinas skolgossar var barfotade, blivande plebejer med Luthers slitna katekes under armen, helt aningslösa om Cornelius Nepos och den grekiska grammatiken.

Med ett långt hopp fram i tiden hamnar vi hos Harry Kullman på Södermannagatan. Grabbarna i 43:an på Fattigmannagatan hade samma fiender som August Blanches klarister, nämligen kissedoggarna i Katarina Real, norr om Folkungagatan. Harry Kullmans böcker klassas som pojkböcker, men de är minst lika mycket vuxenlitteratur som exempelvis Erik Asklunds Manne-serie eller Harry Ahlbergs barndomsskildringar från Söder, som har den något förbryllande samlingsrubriken ”Gotlänningarna”.harry-ahlberg2

Harry Ahlberg är en Söderförfattare som av nån anledning kommit lite i skymundan, men för dom som är i min ålder har dom mycket att ge. Det är Mariaberget och trakten kring Adolf Fredriks torg (Mariatorget) på 20- och 30-talen som är hans miljö. Bob, författarens alter ego, bor med sin mor Teresa i Kattgränd. Hans far, som varit helkarl i Tullpackhuskarlaget i Stadsgården, dör innan Bob ännu har börjat skolan och pojken blir väldigt mycket hänvisad till sig själv. Han lever ett liv på gatorna, bland kamraterna, på ett sätt som jag tror inte alls är så vanligt i dag. Varje sommar reser han till morföräldrarna på Gotland. Därav samlingstiteln på böckerna. Det har kommit ut fem böcker i den serien, men även i andra böcker har han använt Södermotiv. Hans debutbok var en novellsamling som hette ”Söndag med hög hatt på”, där titelnovellen handlade om en begravning i Maria kyrka.

Min favorit bland Söderförfattarna är nog ändå Erik Asklund och det beror delvis på mina personliga relationer till honom. Han var en vän i familjen, vi fick julklappsböcker av honom och Josef Kjellgren, de bodde liksom vi på Mörkö och vi var grannar i Hornstull.

I Manne-böckerna tror jag att Asklund har ”hittat på” väldigt lite. Han har skrivit om människor som existerat och om händelser som de var. Manne är en vandrare och en iakttagare, som noga noterar detaljer i miljö och vuxenvärld. Han har en härlig skildring av en gårdsfest från Långholmsgatan 7 i ”Manne”. En annan från Wirwachska malmgården finns i ”En kille från Hornstull”. Det är Stockholmshistorik. Om man ska kalla sånt för reportage eller litteratur vet jag inte, gränserna flyter – på stadsbibliotekt står Manne i skönlitterära hyllan medan ”En kille från Hornstull” står under stockholmiana – men jag tycker inte att det har nån betydelse vilken etikett man sätter på dem.

När jag är inne på Asklund kan jag nämna att han var döpt i ett av tullhusen nere i Hornstull. Dom låg mittför Kvartersbion. Innan Högalids församling fanns så fungerade ett av tullhusen som församlingssal under Maria.

I de där tullhusen hade Elias Sehlstedt sin tjänst en gång. Hans mest kända Söderdikt är ”Reseintryck på isen mellan Sandhamn och Stockholm”, där han kommer i flygande fläng med häst och släde in genom Danvikstull. Och härbärge fick jag i Urvädersgränd hos en gammal kokett, skriver han. Det fanns två Urvädersgränd på den här tiden. Den andra låg nere i Gamla stan, där kanslihusets annex nu står, och det har påståtts att det var där som Sehlstedt tog in. Men det är säkert fel. Sehlstedt körde nog Tjärhovsgatan fram till Götgatan, satte in häst och släde i något bondekvarter och tog sen sitt pick och pack och gick upp till Bellmans Urvädersgränd.

Martin Koch var 26 år äldre än Erik Asklund och 38 år äldre än Harry Ahlberg, men det är märkligt hur nära Kochs Söderpojke Mauritz står Asklunds Manne och Ahlbergs Bob. Miljöer, stämningar upplevelser är desamma. Martin Kochs hjältar var Buffalo Bill, Sitting Bull (se bilden), Uncas och Chingacook. Dom hjältarna hade också jag och mina kamrater i Tantobergen på 30-talet.buffalo-bill-och-sitting-bull Asklund satt och såg avsnitt efter avsnitt av ”Den siste mohikanen”, söndag efter söndag, på Sirius på Långholmsgatan.

”Mauritz” var Martin Kochs sista bok, som han skrev efter en lång litterär tystnad. Hans mor hade tobaksaffär vid Adolf Fredriks torg och därifrån gick lilla Murre på äventyr, bortåt Hornskroken i väster, till Rackarbergen i söder. Han köpte krut till sina pistoler i Lindhs magasin i botten av Katarinahissen.

Han gick i Södra Latin några år, men när han var sexton hoppade han av och blev målargesäll. Han hade inte anmält att han skulle sluta utan gick till uppropet på hösten och satt i aulan och hörde sitt namn ropas upp. Sen gick han ensam utför de tomma trapporna, tillbaka till sitt målerijobb.

Jag blir alltid gripen av den där historien, kanske för att jag själv har suttit i den där aulan många hundratals gånger. Jag känner igen stämningen och jag förstår hur han måste ha känt det.

Jag sätter punkt här. Men det kommer snart mera.

4 svar to “Författare på Söder – kap.4”

 1. Väldigt fin beskrivning du har gjort kring alla författare på söder. En stilla undran, Stieg Trenter, var hörde han hemma, likaså Lars Forssell. Jag är inte så bevandrad kring detta, men jag kommer ihåg Roparen av Stieg Trenter från ungdomsåren. Stig var väl född Johansson tror jag men tog sig namnet Trenter. Det var väl mera gångbart och det sitter ju i än idag.
  Martin B

 2. hellbom said

  Lasse Forssell växte upp på Fleminggatan och lekte i Kronobergsparken. Han skrev en väldigt fin barndomsskildring från Kungsholmen i På Stan på min tid. Stiegs hembygd var Södertörns villastad, där fadern hade livsmedelsbutik. Jag var bekant med både Harry Friberg och Vesper Johnson – Gullers och Runar Karlströmer och jag var en av de första Trenter-pristagarna. Juryn ansåg att jag skrev i Stiegs anda.
  Thorleif

 3. Julia said

  Sedan barndomen är jag hängiven fantast av Harry Kullman och hans söderböcker (speciellt av Gårdarnas krig som är en riktig klassiker som jag tycker borde ha filmatiserats), och för mig var det värdefullt att hitta din blogg för vidare tips på barndomsskildringar från Stockholms flydda tider. Tack så mycket för dina fina och uttömmande blogginlägg. Harry Ahlberg hade jag ännu inte stiftat bekantskap med, men nu ska jag absolut låna hans böcker för att återigen kunna sjunka in i 20 och 30-talens Södermalm. 🙂

  /J

 4. it may make slow all system processes ,one c an start to see the difference
  the way a proram and site taking delay to open up every time.

  The success of a website depends around the amount of traffic it generates.
  Applying Advance Competitor Analysis Competitor analysis is a valuable
  part of any SEO campaign as it allows you
  to understand about the strategies being then your competitors.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: