Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Författare på Söder – kap.3

Posted by hellbom på 32009000UTC03bUTCTue, 24 Mar 2009 07:50:52 +0000 26, 2007

Av jord är du kommen..katarina-kyrkogard2.

Kyrkogårdar är författares favoritmiljöer. Det är särskilt skalderna som söker sig dit, gärna i meditation över någon kollega som ligger begravd där. I Fredmans epistel nr 38, ”Rörande Mollbergs paradering vid korpral Bomans grav”, som utspelar sig på Katarina kyrkogård, är det knappast plats för någon meditation. Det är ett stoj och ett brokigt folkliv som nästan kan jämföras med myllret vid Roddartrappan nere på Skeppsbron.

Där går orgtramparn, och så tornväktarn i Katrina,/ krögarn på Sodom och krögarn på Krypin./ Rör spelet, låt trianglar vina!/ trumslagarn virvlar och dunkar på ett skinn./ Tätt framför vakten/ lunkar klockarn röd och full,/ bär efter takten/ en skopa mull…

Epistel nr 54 vid samme Bomans grav, ”Aldrig en iris på dessa bleka fält…” är betydligt stillsammare:

Kring denna rymden vad kval och sorglig syn!/ Svarta kors och gravar/ fördunkla templets topp och Trädens glesa stammar sorgligt hasta/ att de gula löven kring sig kasta;/ minsta blad/ döljer i sitt skydd en vilostad.

 Gösta Friberg sitter en sommardag bakom Katarina norra folkskola och ser duvorna picka glimmer ur jorden vid Kolmodins grav. Cityflanören Henning Berger kommer upp till Katarina kyrkogård i ”Fata morgana”, Stig Sjödin står en eftermiddag vid Wiwallii sten och ser en gumma klippa gräset på en kulle med en sysax och han går också till Maria kyrkogård, till Stagnelii grav:

Grävskopan öppnar sin käft även/ denna vackra morgon,/ karvar mot benen./ Men hans pipa vilar i sand,/ fjärran i snäckor, hans silvermås,/ hans underliga sus i gräset.

Vid samma grav befinner sig Ingrid Arvidsson, Werner Aspenström, Jan Fridegård och Eyvind Johnson, medan Ernst Brunner betraktar en ung kvinna i gräset invid grosshandlare Asplunds grav:

Hon ligger gravid med barnslig kropp vid ett gravmonument./ Gräset på Maria kyrkogård är brunt som en cocosmatta/ och rörande röd är klänningens färg där man ser den/ rullad upp under brösten…

Den dikten står i ”Sorgen per capita”, som innehåller dikter om Stockholm och Söder en varm sommar i slutet av 70-talet. Brunner gjorde sig känd som Tullinges skildrare, men i hans dikter finns det ofta Södermotiv och i romanen ”Kocksgatan”, som utspelar sig samma varma sommar som ”Sorgen per capita”, blir Söder en exotisk miljö full av märkliga människor och dramatiska händelser.

Fortsättning följer

Annonser

3 svar to “Författare på Söder – kap.3”

 1. Sven said

  Lägg märke till att i slutet på epistel 54 är det begravningskalas, och då blir det efterhand tjo och tjim igen! Jag ser fram mot mera Bellman i denna förträffliga blogg.

 2. Tjo och tjim som avslutning på begravningskalas är väl inte helt ovanligt än idag, även om det kanske är något mer nedtonat. Det är ju vitsen många gånger med dessa sammankomster. Som en avslutning på det kanske svåraste sorgearbetet. Ett sätt att gå vidare.

  Som en parallell brukar jag säga att vi väl hör till den sista generation som upplevt Långfredagar (det ultimata begravningskalaset) med mormödrar och mostrar iklädda djup sorgdräkt med långa vita snibbkragar, inga restaruranger, dämpad klassisk musik på radio, inga biografer eller teatrar. Så småningom godkändes ”Barabbas” för visning på biografer och ännu senare också ”Det sjunde inseglet”.

  Våra barn har svårt att förstå hur det var, TV-uppfödda som de är.

  Alltnog för att återgå till tjoet och tjimmet – efter att far serverat de dystra gamla damerna ett par snapsar till lunchen var det inte utan att dagen ändå kunde avslutas med lite tjo och tjim.

 3. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that
  cover the same subjects? Thanks a ton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: