Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Halvard Stugukarl i Själastugan

Posted by hellbom på 22009000+01:0002b+01:00tis, 24 Feb 2009 07:32:28 +0100 26, 2007

Kommer ni ihåg att jag skrev om Halvard Stugukarl, gästgivaren i Stugun, för inte så länge sen? Han levde på 1400-talet och han var en av mina förfäder. Jag sökte upp honom för jag tyckte att hans efternamn var så lustigt. Vid närmare eftertanke insåg jag att det inte var ett efternamn utan snarare en titel. Man talade om Jacob Skomakare och Torkel Skräddare. Halvard, eller Harvard som han ibland kallas, hade naturligtvis namn efter sin far. Vem han var och vad han hette vet jag inte. Stugukarl var en yrkesbenämning. Det betydde väl gästgivare helt enkelt?

Nja, inte riktigt. Stugun ligger vid Indalsälven, mitt emellan Sollefteå och Östersund. Resande till Norge tar ofta den här vägen. På 1200-talet var det pilgrimstraden till Nidarosdomen i Trondheim.nidarosdom_1857 Se bilden.

År 1290 köpte ärkebiskopen i Uppsala mark här och lät bygga en "själastuga" som härbärge för pilgrimerna. Här fick de en måltid, här kunde de övernatta, här bytte de hästar, om de inte gick till fots. Den första "stugukarlen", som kanske också var en själasörjare, hette Gjurd Bodakarl, han följdes av sin son Thorer Gjurdson och sin sonson Ledin Thorersson. Därefter kom Åsvid, född 1410. Eftersom ämbetet tydligen gick i arv är det möjligt att Åsvid var far till Halvard, som föddes 1440. Och i så fall skulle jag vara släkt med Gjurd Bodakarl (1278-96).

Själastugan gav namn åt Stugun läser jag på ortens hemsida.

Den 20 juli 1489 är datum för ett brev från ärkebiskop Jakob, som befaller prosten över Jämtland, Lars Egidii att bemyndiga hustru Gunilla och hennes söner att bruka ‘allt som liger intill Stugun’. Bara några år senare, 1494, lämnar ärkebiskop Jöns själastugan i Erik Harvardssons och hans hustru Birgittas händer på livstid. (Källa: En bok om Stugun, Lars Hamberg) "Alla dandemæn som thetta breff kan fore komma helsar jak Lares Egidij kirkeprester j Brwnflo ok proughst offwer Jæmtalandh kærlegha med gud ok witerlighet gor med tæsso mino opno breffwe ok fwlleligha til staar, ath æpter wærdheligh herres biscop Jacob med gudz nadh ærchp. j Wpsala, befalning ok tilscriffwilse, gor jak beskedheligh quinne hwstrv Gwnnildh ok hænna syner mindogha ok mæktogha ath brwka fikya ok fara alth thet som til Stwghon ligger ok aff fornom hogh lighat haffwer jnthet wndan taket hwiat thet hælst wara kan j waathw ok thorrw nær by ok fiærre forbiwder jak ok hoghlegha wppa mins nadige herres wæghna widh hans nadhes ogynst ok wredhe, noghan man forda hwstrv Gwnnildh æller hænnis barn. hindra quelya omaka æller oforrætta j nogher handa mothw æpter thenna dhagz til ytermere wisso her om trykker jak mith jncighle fore thetta breff som scriffwit war j Brwnflo aarom æpter gudz byrdh Mo cd lxxxjxo jpso die Sancte Margarete virginis et martiris." Levde i Stugubyn, Stugun (Z).

Halvard hade dött före 1489 och enligt en uppgift skulle "stugukarlshustrun" Gunilla avlida det här året, enligt en annan levde hon till 1494. Äldste sonen Erik och hans hustru Birgitta övertog alltså ansvaret för själastugan, som fortsatte att gå i arv i släkten. Simon Olofsson (1530-85), Halvards sonsons son, står i en antavla antecknad som den sista stugukarlen,  men vid  riksdagen i Västerås 1544 förbjöds pilgrimsfärderna, själastugorna fortsatte möjligen som härbärgen och skjutshåll och stugukarlarna blev gästgivare. Simons sonson Simon Eriksson (1598-1670) var länsman och landstingsman men drev samtidigt ett jordbruk i Stugun.

Mitt släktskap med Halvard/Harvard har Carina Stridlund och Martin Bergman rett ut. Han var min farfars farmors farmors farfars farfars farfars farfar. Rita det släktträdet den som har ork.

För dem som har kommit en bit upp i åren kanske det är intressant att få veta att radio-, TV-producenten och kompositören Per-Martin Hamberg växte upp i Stugun. Hans far var präst där. En "stugukarl" alltså.

Annonser

17 svar to “Halvard Stugukarl i Själastugan”

 1. hellbom said

  På en sida av Ulf Frykman framgår det att min teori om släktskapet med Gjurd Bodakarl är riktigt. Halvard Stugukarl var son till Åsvid och hette Lodinsson i efternamn.

  Gjurd ”Bodakarl”, born 1232 in Stugun, ded 1296, ”själa-vägare! ” or ”själstuge-innehavare ” 1278.
  He had a son Thorer:

  Thorer Gjurdsson, b 1280, d 1333.
  Thorer Gjurdsson had a son Lodrin:

  Lodin Thorersson, b 1310, d 1360.
  Lodrin Thorersson had a son Asvid.

  Asvid Lodrinsson, b about 1340, mentioned 1410, d about 1415.
  Asvid Lodrinsson had a son Harvard.

  Harvard Lodinsson, b1410 ?, d 1489.
  Harvard Lodinsson and Gunnild had a son Erik:

  Erik Harvardsson, b about 1475? in Stugun, d about 1500?.
  Pal Harvardsson, b about 1480? in Stugun, d about 1500?.
  Erik Harvardsson and Birgitta had a son Ivar.

  • Berit Lindblom said

   Hej!
   Har med största nyfikenhet och intresse följt berättandet om Halvard Stugukarl efterom jag släktforskar och kommit till denne ”stugukarl”
   Nu till en enkel med kanske svår fråga.
   Hur kommer det sig att Halvard INTE får efternamnet Asvidsson efter faderns förnamn utan efternamnet Lodinsson?,eftersom de föregånde generationerna tagit namn från faderns förnamn
   Undrar
   Berit Lindblom

  • Åke Linnander said

   Hej,

   borde det inte finnas en generation mellan Asvid (Åsvid) och Harvard.
   Asvid född 1310 skulle vara 70 vid Harvads födsel.

   Åke

   • hellbom said

    Hej,

    Det är oklart med innehavet av själastugun efter Lodin enligt AJ Hansson i hans stora släktbok om Stugun.Under 60 år finns inga uppgifter om innehavarna. Men den 4 april 1410 är Åsvid i Stugun omnämnd i ett skuldebrev. Att Halvard föddes 1440 är dokumenterat, men när Åsvid föddes är oklart. Han var möjligen sonson till Lodin. Man får nog ta tidsuppgifterna med en nypa salt. Försiktiga släktforskare sätter punkt vid Halvard.
    Thorleif

 2. hellbom said

  Här kommer biskoparnas skyddsbrev till Gjurd Bodakarl och Thorer Gjurdsson:

  Utfärdat datum: 29 jan 1290
  Utfärdat av: Ärkebiskop Johannes i Uppsala
  Utfärdat i: Ragunda kyrka
  Källa: DJH, DS (brevnr 1475)
  Språk: Latin

  Ärkebiskopen Johannes i Uppsala ger Gyrdh Bodakarl i Ragundaskogen sitt skyddsbrev.

  ” Electus Johannes i Uppsala kungör att han tar Gyrdh Bodakarl under martyrerna Laurentius’ och Ericus’, uppsalakyrkans samt sitt eget beskydd, varvid han också förbjuder alla och envar att ofreda denne Gyrdh, angripa honom med anledning av den godsdel i Ragundaskogen som tilldelats honom för gästnings skull, pålägga honom skatter och avgifter eller på något annat sätt besvära honom. ”
  (DS)

  ==================================================

  Diplom 5

  Utfärdat datum: 15 feb 1297
  Utfärdat av: Ärkebiskop Nils Allesson i Uppsala
  Utfärdat i: Ragunda kyrka
  Källa: DJH, DS (brevnr 1732)
  Språk: Latin

  Uppsalas nye ärkebiskop Nils Allesson tar Tore Gyrdhsson från Ragundaskogen i sitt och kyrkans beskydd. Tore som med största sannolikhet är Gyrdh Bodakarls son (se diplom 4).

  ” Ärkebiskop Nils (Allesson) i Uppsala kungör att han tagit brevvisaren Tore Gjurdsson från Ragundaskogen i Jämtland under martyrerna Lars’ och Eriks, uppsalakyrkans och sitt eget beskydd, förbjuder att någon ofredar honom eller besvärar honom på grund av den del av ett gods i nämnda skog, som han tilldelats av uppsalakyrkan mot gästning, eller ålägger honom skatter och avgifter eller på något annat vis betungar honom. ”
  (DS)

  ==================================================

 3. Jag blir verkligen imponerad. En bråkdel av din beskrivning om Stugun hade jag tänkt komplettera med. Hur ”tusan” hinner du få fram allt detta. Mycket av det här finns med i Erik Erikssons släktbok från Stugun. En annan forskare vid namn Åke Tågefeldt påbörjade släktboken och Erik Eriksson slutförde den. Jag kan väl lägga till några meningar från boken:
  Innehavaren av ”Stugan på Ragundaskogen hade skyldighet att tillhandagå de vägfarande med mat och husrum samt även skjuts, där så påfordrades och åtnjöt såsom ersättning därför dels nyttjanderätten till alla de förmåner som hörde till ”stugan”, såsom åker, fisken, jaktställen m.m., dels frihet från vissa skatter till kyrkan, dels ock avkomsten av några därtill anslagna hemman. Åtskilliga urkunder härom finnas ännu i behåll och äro intagna i såväl svenska som norska Diplomatarierna.

 4. Urban Sjölander said

  Hej, läste lite på din blogg om pilgrimsvägen till Nidaros. Tänkte informera dig om att det gick troligen en pilgrimsväg från Utnäs ovanför Styrnäs kyrka vid Ångemanälven. Man har hittat en silverskatt där samt pilgrimsmynt från Nidaros och enligt vad jag hört gick det en pilgrimsväg upp mot Sollefteå på norra sidan av älven och över vår tomt i Undrom skall det ha funnits en brunn där man drack och ovanför oss, innan Boteå kyrka, finns en konstig flat sten som man säger ha varit ”helig”. Om det är sant vet jag icke men brunnen på vår tomt finns kvar fast vi inte använder den längre. Man murade om den med suggor någon gång på 50-talet men sedan blev det kommunalt vatten. Att det kan finnas sanning bakom är antagligen riktigt med tanke på alla medeltidskyrkor som ligger efter älvens norra strand. Ytterlännes gamal kyrka finns kvar i sin skrud sedan har man rivit och byggt om en del på de övriga.
  Kyrkorna är från Kramforsmed Gudmundrå kyrka följande; Ytterlännes gamla kyrka, Styrnäs kyrka med Torsåkers kyrka bara på andra, södra, sidan av älven. Styrnäskyrkas gamla byxkyrka med två torn revs 1850 tyvärr. Boteå kyrka, Överlännes kyrka, en mycket fin kyrka i sin stränga 1500-tals arketektur även om den är ombyggd, Sånga kyrka och sedan Multrå kyrka innan man når Sollefteå med sin kyrka. Dessa kyrkor har troligen byggts på gamla heliga brunnar, vilket man gjorde för att inmuta det hedniska platserna med sina brunnar. Boteå kyrka byggdes om 1661? då man troligen murade igen sidoaltaret vilket bevisar att det måste ha varit en betydande kyrka under 1300-1400-1500-talet.
  Kunde inte låta bli att skriva ned detta då det alltid är intressant att få veta mer….

 5. hellbom said

  Tack Urban
  för din intressanta kommentarer. Man får lära sig mycket här.
  Thorleif

 6. Lisa i Dallas, Texas, USa said

  Hej — Jag har också Halvard Stugukarl i släktträdet (19de led). Det har du och jag och tusentals andra. 🙂 Men det var intressant och roligt, att hitta din blogg och få läsa lite mer om Stuguhistorien. Tack för det!

 7. Henric Bergsåker said

  Hej och tack för att du publicerat denna sammanställning!
  Jag upptäckte också härom dagen att Halvard Stugukarl ingår bland mina anor, genom sonsonsonen Hemming Bengtsson och hans dotter Anna. Det är kul att det går så relativt lätt att hitta uppgifter av det här slaget på nätet nuförtiden. Jag är ingen släktforskare själv, men min farfar jobbade mycket med sånt på sextiotalet och tidigare, han hade dock bara kommit fram till Anna Hemmingsdotter, det var säkert mycket knepigare på den tiden. Men mycket på nätet är också rätt svagt när det gäller källorna. Tryckta källor är förstås alltid bra. Är det någon som vet ifall t.ex. Erik Erikssons bok, eller A.J. Hanssons är tillgängliga att köpa någonstans? Som Stockholmare tycks det bara vara på KB som jag kan kika på dessa böcker och jag antar att de är omfattande volymer?
  Henric

 8. Karin Hedberg said

  Mycket spännande att läsa allt som kommer fram om denne för många av oss gemensamme anfader! Jag heter Anna Karin Juto Hedberg, min mor hette Anna Gunilla Blix, dotter till bankkamrer Nils Blix och hans maka Gärda, född Eriksson, Hammerdal.

 9. Vill bara informera om att Thorleif Hellbom dog 2011. Hans blogg lever tack och lov kvar, men några svar får man dessvärre inte längre om inte jag kan svara som brukar hålla ett öga på bloggen utifrån.

 10. Karin Hedberg said

  Beklagar hans bortgång. Tacksam för att bloggen finns kvar.

  Vänligen,

  Karin

 11. Amanda Bengtsson said

  Hej! Ser att detta är ett rätt så gammalt inlägg men ville vara säga att det är roligt att läsa om sin släckt.

 12. Hi, i feel that i noticed you visited my website thus
  i got here to return the desire?.I am attempting to in finding things to improve my
  website!I suppose its adequate to make use of a few of your concepts!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: