Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

News flash: Bagge på Mörkö!

Posted by hellbom på 102008000UTC10bUTCTue, 21 Oct 2008 05:12:37 +0000 26, 2007

Det är inte så ofta Mörkö figurerar i dagstidningarnas rubriker, men i dag, tisdagen den 21 oktober 2008, har det hänt. I en tvådspaltig enradare förkunnar Dagens Nyeter på sidan 15: Sällsynt bagge funnen på Mörkö.

Läderbagge heter den. På latin Osmoderma eremita, och vad det betyder vete katten. Den tillhör familjen Bladhorningar, är brunsvart, kopparglänsande och 24 till 32 mm lång. Därmed är den en av våra större insekter. Den håller till i ihåliga träd, framförallt ek, men förekommer också i bok, ask, alm och lind. Där vistas larven i 3-4 år, men den färdiga skalbaggen lever bara en månad mot slutet av sommaren.

Läderbaggen betraktas som missgynnad i Sverige och är fridlyst. På Mörkö har den inte setts sedan 1884, men i somras hittades 20 baggar och 150 larver i ekar vid Hörningsholm. Vem upptäckaren var uppges inte.

Nu ska länsstyrelsen se till att dessa ekar blir skyddade. Ett förträffligt beslut, tycker Lustigtorparn, som nu utser sig själv till baggspanare.

 

Annonser

Ett svar to “News flash: Bagge på Mörkö!”

  1. Spotta inte på Läderbaggen ty tack vare den finns det fortfarande Kungliga Hjortar i Hjorthagen i Mariefred. När dessa för ett antal år sedan av ekonomiska skäl var hotade (nya EU-regler framtvingade någon form av åtgärd som skulle bli alltför dyrbar att genomföra för hovstaten) var det något ljushuvud som kom på att man sett Läderbagge i Hjorthagen. Vips kunde det bli naturskyddsområde understött med EU-pengar som i sin tur kunde användas för att genomföra de nödiga åtgärderna på hjortarna! Så kom inte och säg att EU-pengar bara går till dumheter även om de i detta fall egentligen var avsedda för Läderbaggarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: