Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Den gamla geografiboken

Posted by hellbom på 102008000UTC10bUTCSun, 12 Oct 2008 04:59:21 +0000 26, 2007

Bland fynden på Lustigtorps vind fanns en liten, liten skolbok, den minsta jag någonsin sett. ”Lärobok i geografi för folkskolan” hette den. Här betas hela Sverige av, landskap för landskap – det blir inte många rader på varje. Och hela den vida världen. land för land. Här finns inte en enda illustration, inte en enda karta. Man kan väl förmoda att även Eneboda lilla skola på Mörkö hade en Sverigekarta och en världskarta i klassrummet. 

Bokens författare heter Nils Torpson. Det låter som en pseudonym, men det är det inte. Han tycks ha varit en känd skolman. författtare till flera böcker. Hans geografikbok kom ut 1888 och trycktes sen i flera upplagor. Det här är den tredje.

På pärmens insida står namnet Anna Gustafsson i en vacker, driven handstil. Vem kan ha skrivit detta? Inte en 10-åring väl? Och vem var Anna Gustafsson? Då slår det mig. Morsan hette ju Anna Emilia. Tydligen kallades hon Anna i sina tidiga barnaår. Då är det förstås morfar, skomakaren Johan August Gustafsson som skrivit in sin fosterdotters namn. Beviset hittar jag i ett protokoll från Mörkö blåbandistförening den 18 oktober 1891. Då var han föreningens sekreterare och så här såg hans namnteckning ut

Det är ingen tvekan. Det är samma hand som fört pennan.

Om jag ska våga mig på en gissning så bytte lilla Anna namn någon gång i de tidiga tonåren.I mars 1913, då hon var fjorton år, fick hon ett vykort från sin fosterbror Gunnar. Det är adresserat till Fröken Emilia Gustafsson och han skriver: ”Kära Emmi, här går allt sin gilla gång…” Typiskt för Gunnar Berg föreställer vykortet honom själv i elegant ulster, käpp och plommonstop. ”Gangsterpralin”, sa vi nere i Tullen. ”Sabbatskruka” kanske man ska kalla det, eftersom den bars av en blivande präst. Jag är övertygad om att det var skomakarn på Lustigtorp som bekostat elegansen.

Ungefär samtidigt åkte Emilia in till Södertälje och lät fotografera sig i en ateljé på Järnagatan. Troligen gick hon genom skogen. ner genom Tegnby hage till Kycklingbryggan och gick ombord på ”Ejdern” eller ångfartyget ”Frithiof”. Så här såg hon ut i sin finaste klänning.

Emilia fick hon inte heta. Det blev Emy livet ut. En gång sa hon till Annika att hon alltid tyckt illa om sitt namn. Om det var Emy eller Emilia vet jag inte. Att hon en gång kallats Anna visste jag inte förrän jag fick se geografiboken.

Tillbaka till den nu. Vad fick ungarna lära sig om Sverige och världen i början av 1900-talet?

Jo, att jordbruksnäringen var den viktigaste i Sverige. Att skåningarna var omtänksamma och driftiga och odlade potatis i stor mängd, som såldes till de många brännvinsbrännerierna. Göteborg var synnerligen välbyggt, men i Halland var Laholm, Falkenberg och Kungsbacka obetydliga. Där kan Nils Torpson knappast ha varit populär.

Om Stockholm noterade han att det på Södermalm fanns små låga, rödfärgade träkojor. Föga anade han hur älskade de skulle vara hundra år senare.

När han någon gång ger sig på att karaktärisera landskapens invånare är det oftast i positiva ordalag. Det är tveksamt vad han tyckte om lapparna. De är ”kortväxta, med bredt ansigte, gulbrun hy, sträft svart hår och plirande ögon”.

Han var en stor tyskvän. ”Tyskland har den bästa och starkaste här på jorden. Landet är aktadt och fruktat av öfriga stater”.

”Italienarna äro ett glädligt och lifligt folk. Men de äro hetsiga, blifva lätt vreda och hafva då icke långt till dolken”.

Men i Paris finner man ”smakfulla butiker och många förlustelser. Hit resa en mängd främlingar att njuta af ett förfinadt lif”.

Broadway i New York ”kantas af storartade 6 till 9 våningar höga hus med lysande butiker”.

De skarpögda, höknästa indianerna kommer att möta sin undergång i flaskan. De lättklädda negrinnorna på bomullsfälten och deras fränder i Afrika är som stora barn.

Sålunda rustade med kunskaper om Sverige och världen vandrade Anna Emilia och hennes kamrater ut i livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: