Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Den gamla kassaboken

Posted by hellbom på 52008000UTC05bUTCFri, 30 May 2008 09:58:45 +0000 26, 2007

Johan August Gustafsson var född i Råby i Grödinge den 13 juni 1861. Hans far hette Gustaf Eriksson – det var på den tiden då faderns förnamn blev sonens efternamn. Hans mor var Karolina, född Lundblad. Emma Persdotter var född i Segersta i Värmland den 16 mars 1868. De blev min morfar och mormor. Fjorton år gammal började Johan som lärling hos skomakare Hodell i Grödinge. Sedan han blivit utlärd och kunde tillverka både storstövlar och finskor i bästa kalvskinn arbetade han några år i Stockholm. Men 1890 flyttade han till Mörkö och öppnade eget skomakeri vid Skansen, alldeles intill färjeläget.

Hur och var han träffade Emma och när de gifte sig vet jag inte. I min barndom hade jag hört att de vigts i metodistkapellet, vilket vid den tiden ännu inte var lagligt. (Vid en koll under inskrivningen visar det sig att detta var fel, metodistisk vigsel blev officiellt sanktionerad 1876). På våren 1890 levde de tillsammans och hade börjat sätta bo. De första posterna i Johans kassabok, som hittades på vinden i båtsmanstorpet, är från den 26 april och upptar sex stolar, en halv tunna sill, två grytor, en kedja och lås till båten samt en fil och en rasp.

Med sin prydliga handstil och utan ett enda stavfel noterar han stort som smått. Redan i mars hade det varit auktion på Hörningsnäs och där hade de ropat in ett bord, en såg, kaffekoppar, en kudde, ett täcke, handdukar och åtta höns. De köpte en ko på våren 1891och en gris i juli. Ett inköp av tre fisknät tyder på att de drog upp sin egen fisk, men då och då köper de en halv tunna sill eller kabeljo. Mjöl köps säckvis, men kaffe som kostar 100 kr kilot i dagens penningsvärde köper de halvkilosvis, men ganska ofta.

Kosthållet måste ha varit mycket enkelt, men ett inköp av sex kilo kött i december 1892 förbryllar. Kan det ha varit julskinka? Fick den egna grisen leva? Några utsvävningar inför julen förekommer inte, inga julklappar är antecknade. Flanell och annat tyg inköptes ibland och Gunnar fick en meter byxtyg när han var fyra år och morfar köpte sig en mössa för en krona (50 i dag).

Risgryn är ett återkommande inköp, liksom korngryn, ärter och bruna bönor. Men vad använde de all sirap till?

En lie och sving (orv?), sex rullar tapeter, ett klädstreck – och fotogen förstås. Läder till skomakeriet var de stora posterna. Det kom från Stockholm eller Södertälje. Men hur mycket betalade de i hyra? Det framgår inte. Och hur mycket drog han in på sitt skomakeri?

Johan August Gustafsson blev aldrig någon förmögen man. Men han drog sig fram. Han satt aldrig på skomakarpallen långa stunder i taget. Han skulle ständigt upp och ut och pröva något nytt.

– Gustafsson är lite amerikansk av sig, sa man på bygden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: