Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

I denna ljuva sommartid…

Posted by hellbom på 42008000UTC04bUTCWed, 02 Apr 2008 06:56:45 +0000 26, 2007

Ja, så ljuv är den ännu inte. Vinterjackan får sitta på ett tag till. Men sommartid är det. Helt officiellt. Sen i lördags morse. Vilken massa klockor man har att ställa om. I datorerna, i videospelarna,  i digitalboxen och i spisen. Två väckarklockor som jag aldrig behövt använda, ett fickur, en klocka ovanför köksdörren, i mobilen, i kortvågsradion. Och i bilen förstås. Många sköter sig själva, en del apparater måste startas om, ett fåtal vrids för hand på gammaldags vis.

img2541.jpg

Jag tog ut bilen ur vinteride och på söndan åkte jag till Mörkö. Dörren till lillstugan kärvade mer än vanligt, dörrposten slår sig i fukten. Trots att jag visste vad som skulle hända satte jag en skruvmejsel i nyckelringen och vred om. Och vips – nyckeln bröts av. Men jag har två i reserv.

Jag gjorde en kort utflykt i terrängen och konstaterade att blåsipporna var i full gång. Men det var faktiskt lika tidigt förra året. Med stor möda återvände jag till fast mark. Jag bör inte ge mig ut utan stavar. Jag sträckte mig efter tallgrenar och grangrenar, torra hallonplantor gav mig stöd, jag höll på att fastna i en nyponbuske. Snart får jag väl tillbringa mina somrar på en bänk under kastanjerna på Katarina kyrkogård. Eftersom jag tänkt mig ett liv efter detta, utströdd i minneslunden, kanske jag kan behöva en viss tillvänjning.

Såna där efter-döden-ritualer känner jag inte alls till. Måste man boka tid för att bli utströdd? Är en präst eller kyrkvaktmästare närvarande eller kan man bara komma knallande med en urna under armen? Hur går själva ströandet till? Tar man en grabbnäve aska och gör svepande rörelser som en gammaldags såningsman? Eller har man en liten sked eller skopa och pytsar ut lite här och var?

Charlotte Reimerson har skrivit en broschyr om det här. Jag borde kanske läsa den.

En gång skrev jag en sur krönika om två tjejer som barbröstade låg och solade sig i minneslunden. Mitt under högmässotid dessutom. När jag ligger där utströdd får de gärna återkomma. Sen kan de gå hem med nåra korn av mig på ryggen.

Aska är ju bra för komposter. Man ska varva ogräs, matavfall, kalk och aska. Där kunde man göra lite nytta. Bli utströdd sen över rabarberlandet. Kommer rabarbern att ärva mitt DNA? Surt, sa räven!

Makabert? Inte alls. Det är så här vi forskare funderar. Sen är det raka spåret till Nobelpriset.

Nästa helg får jag göra ett nytt försök med lillstugan. Och jag får inte glömma käpp eller stav. ”Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och stav gör mig trygg…”

Annonser

2 svar to “I denna ljuva sommartid…”

 1. kyrksyster said

  Du bestämmer ganska mycket själv om vad som händer med din kropp efter din död. Du kan skriva ner hur du vill att din begravning ska gå till. För att få använda kyrkan som lokal och få präst och kantor måste du vara medlem i kyrkan. I annat fall blir det en borgerlig begravning, men en lokal finns alltid att tillgå. Kommunerna tillhandahåller en borgerlig begravningsförrättare, men man kan be vem som helst. Kyrkans ritual är tämligen fastställd, men med möjlighet till vissa variationer och tillägg. En borgerlig begravning är helt fritt att utforma.

  Gravplats har alla rätt till. Man kan välja jordbegravning eller kremation. Vid jordbegravning sänks kistan ner i gravplatsen. Vid kremation finns möjligheten att ha en egen gravplats med sten, eller asklund med sten men utan plantering, eller minneslund. I minneslunden gravsätts urnan utan att anhöriga är närvarande och man vet inte var den finns. Blommor och ljus sätts på en gemensam plats. Ett alternativ som i huvudsak används om anhöriga saknas eller finns långt bort.

  Det finns möjlighet att strö askan. Men då måste man anhålla om tillstånd hos Länsstyrelsen. Man får inte strö var som helst och hur som helst. Men det kan Länsstyrelsen upplysa om.
  Präst är aldrig obligatorisk, men man kan be om det och då finns det alltid någon som kommer. Vid urnnedsättning i egen grav eller i asklund så är det en kyrkvaktmästare med. Vill man så kan man be prästen komma.

  Vid utströing av askan så beror det väl på var och när…

 2. Elly said

  Gud vilken fin bild. En typisk svensk sommar-bild i skärgården!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: