Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Samtal med Erik Asklund

Posted by hellbom på 32008000UTC03bUTCTue, 25 Mar 2008 07:46:25 +0000 26, 2007

Man borde röja lite oftare i lådor, skåp och soffor. Det går att göra fynd. Alldeles nyss hittade jag tre fullskrivna DN-lappar av det gamla A 4-formatet, där jag har tecknat ner ett telefonsamtal som jag hade med Erik Asklund den 3 maj 1978, dan före Kristi himmelsfärsdag. Jag hade ringt för att be honom skriva en bit för På Stan inför den stundande Söderfestivalen.

riddarfjarden-2.jpg

– Jag får inte skriva ett komma ens, sa han. Jag har just kommit hem från Södersjukhuset efter en hjärtinfarkt. Det var tredje gången.

– Du vet, som växte upp på fattig-Söder. Vi har haft det med oss hela tiden. Vi hade engelska sjukan, difteri och jag vet inte vad. Vi var undernärda. Det satte spår.

 

– Nu går jag ute och krattar löv och klappar småfåglarna och matar duvorna. Bara det blir lite varmare hoppas jag kunna åka ut och pimpla strömming.

– Jag hade minst femton kandidater och massor av läkare runtomkring mig och en apparatur som i ett rymdskepp. Jag kan det här ämnet nu, jag har läst på. En amerikansk läkare som heter Longchamps har jag läst, så jag kunde föreläsa för kandidaterna. Jag visste mer än dom.

– Det blir en speciell sorts stämning, ett särskilt kamratskap på en sån där avdelning. Gubbarna gick runt med sina tredjedelar polsk vodka och klunkade på morgnarna.

– Jag frågade hur de vågade.

– Det har samma verkan som dina tabletter, sa de. Jag frågade doktorn och han bekräftade det. Men en läkare har ju inte rätt att ordinera sprajten som vi sa hemma på Söder.

– Men den är bra för mycket. En gång när jag var ute på landet och trodde att jag hade blödande magsår och var på väg att ringa efter helikoptern så tog jag ett dricksglas whisky och det gick över. Det var ett gallstensanfall.

– Och din vän, gamle Alfred Nobel, dog under fruktansvärda plågor. Aortalidande. Han visste inte själv att han just hade upppfunnit medicinen. Nitroglycerinet.

– Men röka får man inte. Det är det värsta. Om jag sätter mig för att skriva så får jag feber. Pulsen stiger till 98. Och då vill jag röka. Jag har skrivit nåra småbitar, men det blir ingenting. Lite grand från sjukhuset. Man skulle egentligen skriva en roman från en sån där avdelning.

– Den store Göingehövdingen, Artur Lundkvist, låg där. Han hade så hög puls att de måste ge honom elchockbehandling. Då gick den ner med en gång.

– Herr Lundkvist borde inte bara ligga, ut och rör på sig, sa sjuksköterskan. Vad är det herr Lundkvist läser?

– Det är om franska revolutionen, sa han. Det borde syster läsa också.

– Men ut gick han inte, han bara låg och läste.

– Om jag blir sjuk ute på landet så har jag min son därute. Han är ju fiskare och kan komma förbi i sin stora båt. Och så har jag grannar runt omkring på öarna som är pensionerade. Vi kan stå och kontrollera varann i kikare.

– Trosa sjukstuga finns ju inte längre. Det är nåt för långtidspensionärer eller vad de kallas. Och att ta sig till Nyköping är ett jäkla besvär. Man kommer nog lika fort till Huddinge.

– Men du ska veta att vägen mellan hjärtinfarkten och Skogskyrkogården därute i Enskede, den är inte lång.

– Det var ju synd att jag inte kunde skriva något, men det var roligt att prata med dig i alla fall.

Det här var antagligen den sista intervjun som gjordes med Erik Asklund, om man kan kalla den här monologen för en intervju. Och nu, nära 30 år senare, är det första gången texten publiceras. Men Skogskyrkogården blev inte hans slutmål. Vänner strödde hans aska över Riddarfjärden.

Annonser

2 svar to “Samtal med Erik Asklund”

 1. leopardia said

  och visst var det ett fynd i den byrålådan!
  trevlig läsning gav det. tack.

 2. Preston said

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang
  of it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: