Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Hamburgerkungen

Posted by hellbom på 22008000UTC02bUTCTue, 19 Feb 2008 15:34:23 +0000 26, 2007

Sten Sture Modéen var 25 år när jag träffade honom på hösten 1945. Han hade tänkt bli skådespelare liksom sin farbror Thor, inte i samma fack kanske, mera åt första älskare-hållet. Nu hade han just återvänt från Hollywood, där han förgäves hade gått och knackat dörr i de stora filmbolagen.

Schamyl Bauman höll på att spela in ”Hotell Kåkbrinken” i ateljén på Lästmakargatan. Det var för Irene Söderbloms skull jag gick dit. Hon var Gösta Bernhards tjej och hans dragspelande primadonna på Casino. Nån vidare skådis var hon inte men hon var blond och snygg och nu hade hon fått en huvudroll mot Karl Arne Holmsten.

Där satt Sten Sture Modéen i ett hörn och väntade, som är det mesta man gör i en filmateljé, om man inte är fotograf eller regissör. Vi kom i snack och han berättade att han hade fått ett extraknäck på Radiotjänst, han gjorde ett önskeprogram på söndagmorgnarna för folk som låg på sjukhus. Jag sa att jag hade jobbat en del med radio och då föreslog han att jag skulle hänga med på söndan.

Så på söndagmorgonen satt jag där igen på Kungsgatan 8. Sten Sture läste brev och killen i kontrollrummet la på grammofonskivor. Vi hade pratat om att vi kanske kunde hålla nån liten dialog, men det blev inget av den där söndan, inte nån annan heller för den delen, för programmet las snart ner.

Men Sten Sture saknade aldrig idéer. I USA hade han upptäckt hamburgarna, det borde vara nånting för Sverige. Om du är gammal nog att komma ihåg serien Karl Alfred så kommer du också ihåg hans lille kompis Frasse.

frasse.gifEn rund liten goddagspilt med borstig mustasch och kubb. Han käkade  ständigt parisare, men att det inte var parisare, det kunde var och en se, för såna ska  ha ett stekt ägg ovanpå. I själva verket var det hamburgare, men det var en okänd delikatess i Sverige.

Schamyl Bauman var inte bara filmregissör. Han var också restaurangman, han ägde två trevliga små krogar som hette Papegojan och Flustret. Schamyl var naturligtvis den finansiär vi behövde för att starta hamburgerrevolutionen.

Och han tände direkt. Men han varnade oss för att det kanske inte skulle bli så lätt att få tillstånd, myndigheterna var så kinkiga. Och han hade så rätt. Hälsovårdsnämnden, eller vilken nämnd det nu var, sa blankt nej. Det var fullkomligt otänkbart att man skulle få stå och laga mat i gästernas åsyn.

Så föll den goda idén och det skulle dröja ända till 1973, innan hamburgaren började sitt segertåg i Sverige.

Men tänk om… Man skulle ha kunnat bli en storfräsare som den där Lederhausen.

Nej, antagligen hade vi fått stå där och vänt biffar medan Schamyl håvat hem kosingen.

Och vad hände med Sten Sture då? Ja, han fick nåra små filmroller, ett par om året som mest, fram till 1968. På hösten 2000 dog han.

 

 

 

Annonser

Ett svar to “Hamburgerkungen”

 1. Gunilla Gustafsson said

  Hej!
  Jag heter Gunilla och jobbar som museiassistent på Museet Näktergalen i Vimmerby.Vi är ett museum som drivs i kommunal regi och inriktar oss på lokalhistoria. Vi planerar en utställning om biografer i Vimmerby. Självklart har den Vimmerby-födde Schamyl Bauman en plats i detta, ett problem är dock att det finns relativt lite skrivet om honom och det mesta som finns upprepas i olika artiklar. Gissa om det då var härligt att hitta Din ”hamburger-historia” och att någon som faktiskt TRÄFFAT Schamyl kan beskriva detta.

  Finns det nå´n chans att Du har lust och tid att hjälpa oss med någon mera information kring Bauman, som vi i så fall skulle få använda i en utställning?

  Med vänliga hälsningar
  Gunila Gustafsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: