Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Drick ur ditt glas

Posted by hellbom på 22008000+01:0002b+01:00mån, 11 Feb 2008 08:08:12 +0100 26, 2007

Lelle Lindblom var gängets fixare. Han hade kommit över en nyckel till en tom lägenhet på Drottninggatan och en kväll ordnade vi party. Vi bjöd in Mälarhöjdstjejerna och nåra till. Arne hade tagit med sig en vevgrammofon och skivor som vi hittat i vindsröjningen och vi dansade där i den mörka och tomma lägenheten. Lelles farsa hade köpt ut nåra buteljer Borgskum. Det var ett populärt sprattelvin, gjort på äpplen och rabarber av Winborgs ättiksfabrik. Det var första gången de flesta av oss drack något med alkohol i (10.5 volymprocent). Jag tyckte att det smakade beskt och var absolut inte gott. Vi blev inte alls berusade, men låtsades vara lite fulla och skrattade mer än vanligt.

Berra Wahlberg, Hasse Dahlin och jag brukade gå till Gallerie Moderne i Dramaten-trappan, våren -41 skulle jag tro. Vi drack lätta vermouthdrinkar och lyssnade till Povel vid pianot. Hasse hade bil, hur han kunde fixa bensin förstår jag inte, och vi gjorde utflykter till Saltsjöbaden och andra tjusiga ställen. Just for the fun of it.

Om jag inte satt i rådhuset käkade jag lunch på Klosterbräu på Vasagatan. Deras sillbullar var otroliga, underbart frasiga, korintsåsen superb. Mjölk dracks.

Men om det var vår eller sommar gick vi till Rosenbads veranda efter jobbet och tog ett par groggar. Vid hörnbordet, till vänster innanför dörren, satt som regel vår chefredaktör Erik Wästberg tillsammans med Perka Lindorm (kåsören Motvall) – Erik Lindorms son – och Kerstin Wijkmark.

Myndig och 21 år gammal skulle man vara för att få motbok, men som nygift man fick jag motbok fyra månader dessförinnan. Jag tror inte jag ”köpte ut” något under den första tiden, däremot var det ju en dödssynd att låta något ”frysa inne” så jag överlät min ranson på äldre

img2433.jpg

kompisar. Till vår första jul skrev svärfar Rasch, distriktsläkaren, ut starkporter att hämtas på apoteket och jag köpte en flaska rödvin, som Ann Mari och jag drack var sitt glas av. Nåra månader senare hade vi besök av en lumparkompis och hans tjej och jag tog fram rödvinsflaskan. Arma oskuld – det  var ättika, och inte Winborgs.

Det här är min sista motbok.

Det är märkligt med denna jakt på starksprit under hela motbokstiden. Att det dröjde så länge innan folk upptäckte att det gick bra att bli full på vin också, bara man drack tillräckligt mycket.

Att kröka på jobbet var en del av journalistkulturen. I var och varannan skrivbordslåda låg en butelj. Teleprintervaktmästarn Mellgren sålde starköl om kvällarna. När han hade gått fanns det alltid starkbärs i tryckeriet. När mellanölet kom satte DN upp automater i korridorerna. När Expressen just hade flyttat ut till Marieberg gick Axel Wennerling och jag husesyn en dag. Vi kom till Bertil Norgrens rum, ekonomidirektören som flyttat över från Allehanda. Han visade stolt sitt eleganta möblemang, öppnade sitt välfyllda barskåp och frågade om han fick bjuda på ett glas.

Vår delade tjänst, som innebar ett par timmars middagsrast, betydde full ranson och ett gäng halvlummiga reportrar som återvände till redaktionen vid 19-tiden. Då var lyckligtvis nattreportrarna redan på plats och de var än så länge tämligen nyktra.

Fortsättning lär följa.

Annonser

Ett svar to “Drick ur ditt glas”

  1. Hej! Var, lite mer exakt, låg Gallerie Moderne i Dramatenhuset? /Gustav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: