Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

”Se Sundbyberg…”

Posted by hellbom på 22008000UTC02bUTCFri, 08 Feb 2008 14:27:27 +0000 26, 2007

”Se Sundbyberg och sedan dö…”, sjöng Olrog. Nej, nån större längtan till Sundbyberg har jag inte, men jag möter gärna våren i Södertälje.                                                                                    

Lyssnar på radio gör jag alltför sällan, mest blir det i mycket tidiga morgontimmar, men häromdan slog det mig att det är väldigt sällan visdiktarna och schlagerförfattarna besjunger svenska orter. Däremot är de olyckligt förälskade i Samarkand och längtar dit. Hur kan det komma sig? Har de varit i Samarkand? Antagligen inte. Vad vet de om Samarkand? Antagligen inte mycket. Hasse Alfredson kallade Samarkand för ”Asiens Eslöv”, och Eslöv kände han naturligtvis till. Åke Whilney i Aftonbladet beskrev stan som ”en dammig håla”, men hans kollega Staffan Heimerson gjorde ett försök till upprättelse.

Minns ni Beppes ”Det gåtfulla folket” – ”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land/Detta land är en äng och en vind/Där finner kanske en pojke ett nytt Samarkand”.

Kan det helt enkelt vara så att Samarkand är ett ord som det är lätt att rimma på?

”Fånga dagen, fånga livet/men ta inte alls för givet/att din lycka slår sig ner i öppen hand/Fånga dagen, fånga stunden/det är den som lägger grunden/för att du en dag ska nå ditt Samarkand.” (Lars Russell Möller).

Så har vi då Thorstein Bergmans snyftare ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”: ”att det hänt det som vi talat om ibland/och jag önskar att du får allt du saknat/om du nånsin kommer fram till Samarkand.”

kebab5.jpeg

Var ligger nu detta visdrömmarnas Eslöv? Nånstans långt, långt bort i Långbortistan. Ta in på Sidenvägen bara och kör raka spåret österut. Uzbekistan heter landet, och kebab bjuds morron, middag och kväll, så du kan känna dig som hemma.

Förlåt detta urspårade jönseri – men vi skulle kanske kunna starta ett litet forskningsprojket tillsammans, ”Samarkand i svensk visa och schlager”. Om du hittar en besjungning av Samarkand så skriv in det i en kommentar här nedan.

Annonser

3 svar to “”Se Sundbyberg…””

 1. Lars Russell Möller said

  Jag är troligtvis den enda av nämnda textförfattare som verkligen har varit i Samarkand. Juli 1995 tillbringade jag en tid där och
  upplevelserna där inspirerade mig till texten – som innehåller
  lite djupare mening än ett meningslöst rim.
  Kul att iallafall bli uppmärksammad.
  mvh
  Lars Russell Möller
  primehvb@netscape.net

 2. Nemesus said

  Jag är född i Samarkand och anser staden för att vara mer än ”en dammig håla”.
  Att staden har blivit ett sådant stående epitet bland visdiktare är inte så konstigt, med tanke på namnets vackra klang och mytiska historia.
  Här är en liten reseskildring från DN.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=1075

  ps. det heter inte kebab, utan är i sann mening SHASHLIK!

 3. smilia.net said

  I seldom leave a response, but I browsed some
  remarks on this page Se Sundbyberg Hellboms Weblog.
  I do have some questions for you if it’s allright. Could it be just me or does it give the impression like a few of these comments come across like they are written by brain dead visitors? 😛 And, if you are writing on additional online sites, I’d
  like to follow you. Could you make a list of every one of your social networking sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: