Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Kvällar på Joker

Posted by hellbom på 12008000UTC01bUTCFri, 11 Jan 2008 12:27:01 +0000 26, 2007

Knappt hade jag börjat på Allehanda förrän jag fick ett extrajobb på en tidning som hette Joker. En dansk journalist som hette Svend Bahnsen gav tillsammans med Per Anders Fogelström ut tidningen Världspressen, som innehöll politiska karikatyrer ur tidningar världen runt. Den gick inte vidare bra och så startade de Joker, en satirisk tidskrift. Karl Gerhard fanns bland medarbetarna och dagsversskrivaren Kluck från AT – Aftontidningen. Någonstans har jag läst att Stig Claesson – Slas – brukade ligga och sova på en soffa på redaktionen. Jag kan inte minnas det. Han var bara 15 år vid den här tiden – 1943 – men det är möjligt att han följt med Paff från Vita Bergen.

Jag fick extrajobbet på Joker på rekommendation av Allehandas chefredaktör Erik Wästberg – Pers pappa. Det var första gången jag träffade Fogelström – vi kom att stöta på varandra i olika sammanhang genom åren.

Han satte mig att göra enkäter. Det var på modet vid den tiden. Men Jokers enkäter var lite djärvare än de gängse. ”Vad ska ni göra efter kriget?” Vi frågade påven, jag tror till och med att vi försökte med Hitler, Göring och Göbbels. Jag fick en kväll kontakt med Quislings kansli i Oslo. En sekreterare svarade: ”Ministerpresidenten svarer ikke på slike spörsmål”. Och det var ju också ett svar. Jag har inte ett enda ex av Joker men de finns förstås på stadsbiblioteket.

Och Slas med sin keps – jag undrar var han köpte den? – möter jag inte längre på Nytorgsgatan. Jag lärde känna honom genom Pär Rådström och vi kom att bo i samma hus i Tanto. Han var inte så lätt att få kontakt med, vi morsade men det var inte mycket mer. Hans indianska fru var pratsam och glad, hon stannade alltid till när vi möttes i trappan.

Bilden här nedan tog Massi – DN:s polisreporter – när vi hade varit i Södertälje och sålt min Mersa. På hemvägen mötte vi de här två herrarna. Det var Pär Rådström och Stig Claesson. De hade suttit på Freden och pratat om ungdomens vandringar ute i Europa. Skulle de klara att gå till Södertälje stadshotell? Det gjorde de uppenbarligen, men här tog de en kort paus och klämde en bärs.

Pär Rådström, Slas och Thorleif på Södertäljevägen.

Annonser

Ett svar to “Kvällar på Joker”

 1. Jättekul att läsa
  Har du vägen förbi stadsbiblioteket vid Odenplan från och med den 10 nov t.o.m. den 11 dec har biblan massor av häftiga och intressanta program kring författaren Fogelström, alla gratis även stadsvandringen:)
  Många hälsningar /Susi, Claes och Lars

  ”PAF: FOTOUTSTÄLLNING OM, KRING OCH MED”
  10 nov. – 11 dec. i Rotundan på stadsbiblioteket.
  Möt Per Anders Fogelström på familjebilder, i demonstrationer, i författarlyan …
  —————————————————————————————————————————————————-

  PAF – STOCKHOLMSHISTORIKER OCH SAMHÄLLSDEBATTÖR 10 nov. kl. 18.30

  Björn Hallerdt, f.d. stadsantikvarie och chef för Stockholms stadsmuseum, talar om sitt samarbete med Fogelström på ett både personligt och yrkesrelaterat plan.
  Björn Hallerdt var sekreterare i Samfundet S:t Erik mellan 1976 och 1991 samt redaktör för årsboken 1977 – 2002.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  Teater Reflex och Mina drömmars stad 13 nov. kl. 14.00
  Regissören och dramatikern Kent Ekberg, som regisserat Vävarnas barn, Stad i världen samt Mina drömmars stad, talar om folklig teater jämfört med etablerad teatertradition.
  ”Kent Ekberg har arbetat med teater sedan 1970-talet och sedan dess utvecklat den folkliga teatern.”
  Medverkande från Teater Reflex. Sång och musik ur den bejublade föreställningen ”Mina drömmars stad”.

  ———————————————————————————————————————————————–
  FOGELSTRÖM I ETT KVINNOPERSPEKTIV 16 NOV. KL. 18.30
  PAF berättar i sin delvis självbiografiska roman ”I kvinnoland” (1954) om sin uppväxt bland idel kvinnor.
  ”Miljön formade den som växt upp i deras värld.”
  Fil. Mag. Birgit Peters, som under många år förgyllt Stockholm med sina litterära och kulturhistoriska promenader och skrifter, belyser i Rotundan på stadsbiblioteket PAF:s olika kvinnokaraktärer.
  Både verkliga och fiktiva, i Fogelströms romaner.
  ——————————————————————————————————————————————————
  I PER ANDERS FOGELSTRÖMS FOTSPÅR OCH I MINA DRÖMMARS STAD 20 NOV. KL. 13.00 – CIRKA 14.30
  Stadsvandring, gratis. Ingen föranmälan.
  Ciceron: Kent Josefsson, sekreterare i Fogelströmsällskapet.
  Samling i hörnet Folkungagatan/Erstagatan. Under vandringen berättas om Fogelström och romanens personer.
  ———————————————————————————————————————————
  PAF – SVERIGES FRÄMSTE FREDSARBETARE 23 NOV. KL. 18.30

  Trubaduren, författaren, kulturprod. och stockholmsciceronen Ulf Bagge berättar om lokalpatrioten samt världsmedborgaren Per Anders Fogelström, som bl.a. var ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
  Ulf Bagge läser lyrik av P. A. Fogelström samt sjunger och spelar Stockholmsvisor.
  I boken ”Från Platon till P.A.F.: citat om krigets vansinne och fredens nödvändighet, från Platon till Per Anders Fogelström” finns flera tänkvärda citat av PAF.
  ”Vi måste våga se framåt och knyta an till visionen, det ideala. Vi lever och dör bara en gång, varför skulle vi då inte göra det med ansiktet mot hoppet och i tron på en framtid för våra barn och vår värld.”

  FOGELSTRÖM FÖRE DE STORA STOCKHOLMSROMANERNA 30 NOV. KL. 18.30
  Journalisten och författaren Karl-Olof Andersson berättar om den unge Fogelström.
  Vägen till författarskapet, journalisten Fogelström, debuten med lyriksamlingen ”orons giriga händer”, de tidiga romanerna samt samarbetet med regissör Ingmar Bergman.
  Sedd ur ett ungdomsperspektiv kan Fogelström placeras i gruppen ”40-talister” inom den svenska litteraturen. Karl-Olof Andersson gör intressanta jämförelser med till exempel de ledande prosaisterna i
  Fogelströms generation som Lars Ahlin (f 1915) och Stig Dagerman (f 1923). Per Anders Fogelström kan också placeras in i en ”Söderskola” med föregångare som Rudolf Värnlund, Josef Kjellgren och Erik Asklund samt efterföljare som Svante Foerster och Stig Claesson.
  Karl-Olof Andersson utkommer 2012 med biografin ”Per Anders Fogelström, ett liv för litteraturen, freden och miljön”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: