Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Jytte och Vilda Ville

Posted by hellbom på 12008000UTC01bUTCTue, 01 Jan 2008 09:47:32 +0000 26, 2007

v

den 1 januari

Jytte och Vilda Ville

               moberg                   Jytte Bonnier har avlidit. Svante Nycander skrev en fin runa i DN. Hon kom från Danmark under kriget, blev kvar och gifte sig med Tor Bonnier. Hon var en intensiv person, hon engagerade sig. Vad hon tyckte och tänkte lämnade spår, Varje morgon lär hon ha haft långa telefonsamtal med Herbert Tingsten innan han åkte in till tidningen.  Jag hade en hel del med henne att göra i mitten av 50-talet. När Åke Bonnier startade nyhetsmagasinet Nutid var det emot Abbe Bonniers vilja. Abbe hade sjäv haft planer på att starta en svensk Time. Men Jytte ställde sig på Åkes sida och för att riktigt betona det anslöt hon sig till redaktionen. Hon står i redaktionsrutan tillsammans med bland andra Bernhard Tarschys. Jytte skrev inte så väldigt mycket, men hon deltog i våra redaktionssammanträden och hade alltid massor av idéer. Och för att muntra upp oss bjöd hon då och då hela redaktionen på middag på Manilla.  Precis som i förebilden Time Magazine var alla våra artiklar osignerade. Vintern 1954-55 reste Tor och Jytte till USA och besökte bland annat Vilhelm Moberg som satt i Laguna Beach i Kalifornien och skrev på andra delen av sitt utvandrarepos.

Jytte kom hem med ett scoop, en lång artikel om Vilda Villes liv därute på västkusten. Den 28 februari 1955 publicerade vi den i Nutid.

Det tog hus i helsike. Det dröjde inte många dar förrän Bonniers förlag fick ett brev från Moberg, där han hotade att lämna förlaget om inte tidningen Nutid införde en dementi. Någon medarbetare från Nutid hade aldrig intervjuat honom. Han visste naturligtvis mycket väl vem skribenten var. Enligt Åke Bonnier var Vilhelm Moberg förlagets enda vinstmaskin vid den här tiden och dementin utlovades innan  redaktionen tillfrågats. Så en dag fick jag, som chefredaktör och ansvarig utgivare, ett brev från Moberg. Det var överraskande hovsamt och lätt  ironiskt.

”Skildringen av mitt liv och leverne härute är en ren frihandsteckning, som har utförts på tidningens redaktion i Stockholm, och de yttranden om mig som citeras är av den anonyme artikelförfattaren fritt uppfunna och av honom lagda i min mun. Genom denna artikel har Eder tidning i den svenska pressen infört ett nytt system för avfattande av intervjuer, enligt vilket intervjuen göres utan någon som helst kontakt med föremålet självt. Det nya systemet torde vara både tid- och kostnadsbesparande. Jag vill endast önska Eder lycka till i den publicistiska pionjärgärning, för vilken undertecknad blivit det första offret.”

       Med bästa hälsningar

           Eder tillgivne 

             Vilhelm Moberg                                                                                                                                                            

  

Annonser

2 svar to “Jytte och Vilda Ville”

  1. I visit day-to-day some web sites and blogs to read articles or reviews, however this webpage presents feature based content.

  2. HIPAA said

    Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m
    looking to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking
    for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: