Hellbom’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Den första brallisen

Posted by hellbom på 122007000UTC12bUTCThu, 27 Dec 2007 16:35:10 +0000 26, 2007

Kolla in den här tjejen med hatten på nacken tillsammans med skådespelaren Sven ”Mankan” Magnusson i december 1946. Berit Rådell heter hon. Hon är Sveriges första brallis. Det kanske hon inte ens känner till själv. Bilden är tagen på Bromma flygplats. Vi väntar på Ray Milland.

img051.jpg

Så här ligger det till. På sommaren 1946 arrangerade Filmjournalen en tennisturné för skådespelare. Det var väl ingen lysande tennis som uppvisades, men vädret var vackert och Förlaget bjöd på både lunch och middag. Filmjournalen var dessutom en viktig faktor när det gällde publicitet. Kvällstidningarna hade ännu inte riktigt upptäckt läsvärdet i nöjesbranschen. En stor del av skådespelarkåren hade därför infunnit sig.

Flera av deltagarna hade knappast tagit i en racket tidigare, men man hade roligt. I en klass för sig stod ”Silverräven” Håkan Westergren och ”Rödräven” Sture Lagerwall. Om jag minns rätt så var det också dessa två som gick till singelfinalen på söndagen.

Hela Filmjournalens redaktion var naturligtvis där. Gunnilla Holger, chefredaktör, Thorleif Hellbom, redaktionssekreterare, Britt Arnmark. layout och Berit Rådell, sekreterare. Och naturligtvis den redan då närmast legendariske pressfotografen och Söderkisen Kirre Johansson.

Berit hade tagit med sig en kompis från Vårt Hem och från första stund väckte de två unga damerna ett enormt uppseende. De var klädda i de kortaste shorts som någonsin skådats. Jag gissar att de hade klippt av benen om de inte hade sytt dem själva. Något liknande fanns inte att köpa i butikerna.

– Ojojoj! sa Kirre, vicka braller. Och han gick ner på vänster knä som han brukade göra, höjde Rollieflexen och tog en plåt. Den skulle jag vilja se.

– Tjena, kortbrallerna, sa han nästa gång han såg dem, och eftersom vi som bor på Söder gärna slutar våra ord på -is, bergis, bombis, grattis, fjortis, lantis, blev det snart kortbrallisar, i ett nafs kortat till brallis. Ett ord var fött.

På finaldagen skickade Dagens Nyheter ut en ung, nyanställd journalist vid namn Jan Olof Olsson att skriva en bit. Jolo gick runt och tittade och lyssnade och de två unga damerna, de förtjusande små brallisarna kunde han naturligtvis inte missa. Och på måndagen stod ordet brallis för första gången i tryck på DN:s Namn&Nytt-sida.

Och sen spreds det som en löpeld över landet. Det kom nästan ur bruk och ansågs gammalmodigt under en period på 80-talet, men nu har det dykt upp igen.

Ett ord som tjack kommer väl däremot aldrig tillbaka i betydelsen flicka. Det står i dag för något helt annat.

Jag undrar vart brallisen Berit tog vägen. Är det någon som vet så hör av er.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: